SIB-Loopcollectief


recreatieve sportvereniging voor hardlopen en wandelen

Im memoriam Piet Beelen

Im Memoriam: Piet “Pietje” Beelen (9 maart 1943 – 13 november 2023)

 

Met diepe droefheid nemen we afscheid van ons erelid Piet Beelen wiens leven gewijd was aan de loopsport.

Piet, liefkozend “Pietje” genoemd door allen die hem kenden, stond bekend om zijn vriendelijkheid, rust, nuchterheid en positiviteit.  Zijn ziekte, longkanker, heeft hem een enige tijd geleden gedwongen afscheid te nemen als actief lid van onze club. Zijn liefde voor het hardlopen was onverminderd, maar zijn wijze woorden blijven ons bij: “Als het lopen niet meer gaat, moet je stoppen.”

Als ervaren loper deelde hij zijn passie met trainers en atleten, begeleidde hij marathongroepen en stond hij altijd klaar met advies en aanmoediging. Zijn vastberadenheid en empathie maakten hem geliefd bij allen die zijn pad kruisten.

 

Carrière

Vanaf de jaren zestig was Piet een opvallende middellange en lange afstandsloper die nationale titels behaalde en menig tegenstander overtrof. Zijn vroege triomfen, waaronder zijn eerste nationale titel op de crosskampioenschappen van Nederland in Helmond in 1962, vestigden zijn naam als een belofte voor de toekomst.

Hij werd al snel een prominente figuur binnen de jonge vereniging van De Spartaan en sleepte op jonge leeftijd nationale kampioenschappen binnen, zoals op het veldlopen in Heerlen in 1963 en de uurloop in Leeuwarden, waar hij een reeks overwinningen behaalde.

Zijn krachtige prestaties brachten hem in de schijnwerpers van de atletiekwereld. Zelfs met zijn nederige aanpak en een baan in de bloemensector, vond hij elke avond tijd om te trainen en zijn passie voor het hardlopen te voeden. Zijn succesvolle carrière omvatte verschillende nationale kampioenschappen en wedstrijden in binnen- en buitenland.

Ondanks zijn uitmuntende prestaties op nationaal niveau heeft Piet Beelen nooit deelgenomen aan de Olympische Spelen, aangezien hij vasthield aan zijn amateurstatus en de beperkte ondersteuning voor topsport in Nederland destijds.

Zijn meest memorabele overwinning, de nationale veldlooptitel van 1967 in Lisse, blijft een speciale herinnering vanwege de steun van zijn lokale gemeenschap.

Piet Beelen, een legendarische figuur in de Nederlandse atletiek, en zijn indrukwekkende erelijst getuigt van zijn doorzettingsvermogen en passie voor de sport.

Je naam zal voortleven in de geschiedenis van onze club en in de harten van allen die je hebben gekend. Rust in vrede, Pietje.

Share the Post: