SIB-Loopcollectief


recreatieve sportvereniging voor hardlopen en wandelen

Afgelopen dinsdag en woensdag hebben de aanwezige lopers een Coopertest gelopen. Niet iedereen heeft voluit gelopen vanwege de hele en halve marathon van aanstaand weekend, maar er waren lopers die voluit gingen. In de laatste week als we op de baan trainen, wordt de Coopertest herhaald. Dit geeft mogelijk een indicatie van het beter of minder worden van je conditie. Zie voor een algemene inschatting van je conditie de 2e tabel onder dit overzicht.

Een coopertest is een oefening waarbij de conditie van een deelnemer wordt gemeten. De bekendste vorm daarvan is die waarin een hardloper in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand aflegt.
De test is ontworpen door Kenneth Cooper, een arts bij de Amerikaanse luchtmacht die in de jaren 60 Amerikaanse ruimtevaarders begeleidde. Cooper liep in zijn jeugd zelf 4’18” op de mijl, maar na zijn medische studies kreeg hij last van hoge bloeddruk en overgewicht. Hij ontwierp voor zichzelf een oefenprogramma om dit overgewicht weg te werken en zijn conditie drastisch te verbeteren. De resultaten die hij dus zelf aan den lijve ondervond, publiceerde hij, en hij overreedde bovendien de Amerikaanse legerleiding de test te gebruiken om het uithoudingsvermogen (UHV) van de soldaten te bepalen.
Inmiddels is de coopertest in vrijwel de gehele sportwereld ingevoerd als handig en snel instrument om iemands basisconditie te bepalen: uit de afstand die iemand in 12 minuten loopt kan heel eenvoudig zijn/haar conditiepeil worden afgelezen. De test is daarom geliefd bij sportleraren op middelbare scholen en sportclubs, als conditiemeting.

uitslagen-coopertest-12-10-2016

Share the Post: