SIB-Loopcollectief


recreatieve sportvereniging voor hardlopen en wandelen

Stay fit en houd meer dan 1,5 meter afstand bij het hardlopen

Omdat hardlopen en wandelen ongeveer nog de enige sport is die we wel buiten kunnen doen en wat we graag willen blijven doen, willen we jullie toch waarschuwen. Beweging is juist erg belangrijk voor je immuunsysteem en met de nodige beweging sta je straks weer fit aan de start bij de trainingen. De wetenschap drukt het ons ook op het hart, blijf in beweging!
Naast een aantal leuke tips om je door deze zware coronatijden te slepen, hebben we ook nog een dringende waarschuwing voor je. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het sporten de 1.5 meter afstand NIET voldoende is.

Houd afstand
Uit onderzoek is gebleken dat 1,5 meter afstand niet genoeg blijkt te zijn. Tijdens het hardlopen door de wijk of in het duin kun je beter méér dan 1,5 meter afstand van andere sporters houden.

Uit onderzoek van de Belgische hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportaerodynamica is gebleken dat de afstandsregel van 1,5 meter alleen effectief is voor mensen die stilstaan. ”Wie tijdens het sporten ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter. De persoon die net achter jou rent – in de zogenoemde slipstream – loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Blocken. Op basis van de resultaten adviseert Blocken om tijdens het hardlopen in de looprichting 10 meter afstand te houden. ”Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook verstandiger om al vanaf een vrij grote afstand te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je iemand schuin kan inhalen, aldus Blocken.

Loop alleen
Het is misschien wat minder gezellig maar ga echt alleen op pad! Daarnaast hebben hardlopers nog weleens de neiging wat overtollig slijm weg te spugen tijdens het hardlopen. Het mag duidelijk zijn dat je juist deze ‘harlopersgewoonte’ even uitstelt tot je thuis bent óf tot je op een plek bent waar echt niemand in de buurt is.

Je kunt het virus al 14 dagen bij je dragen (en dus verspreiden met kuchen, hoesten of rochelen) zonder dat je het zelf in de gaten hebt. En zo kun je dus, geheel ongemerkt, al 14 dagen een enorme besmettingsbron zijn”

Tips voor hardlopers

Tip 1. Krachtoefeningen
Sneller worden en je looptechniek verbeteren? Dat kan met krachtoefeningen. Bekijk hier de 50 oefeningen voor hardlopers. Met deze lichaamsgewichtoefeningen vergroot je je kracht, voorkom je blessures en verbeter je je prestaties.

Tip 2. Maak een lunchwalk
Tijdens het thuiswerken is het goed om je hoofd even leeg te maken. Met collega’s maakte je misschien tijdens de lunchpauze een wandeling, maar ook nu je thuis zit kan dat! Wandelen is een goed alternatief naast het hardlopen. Je bent in beweging en je zorgt ervoor dat je spieren niet acht uur stil staan. Daarnaast is wandelen ook goed voor het hart, immuunsysteem en werkt het tegen depressies. De hardloopschoenen moeten dus even wachten tot vanavond!

Tip 3. Lopen met muziek verbetert prestaties
Uit onderzoek is bewezen dat lopen met muziek prestaties verbetert. Muziek help je namelijk om diep te gaan, omdat je favoriete tracks je afleiden van pijn en vermoeidheid. Wetenschappers durven zelfs te zeggen dat het uithoudingsvermogen met 10% verhoogt wanneer je muziek luistert. Daarbij maakt muziek het ook nog eenvoudiger om een constant looptempo vast te houden en versneld de herstelperiode na een training ook nog eens. Oortjes in, hardloopschoenen aan en naar buiten! Lees hier meer over hardlopen met muziek.

Tip 4. Neem voldoende rust 
Eigenlijk is deze tip de belangrijkste, slaap voldoende. Rust is super belangrijk om goed te kunnen herstellen na een intensieve training of wedstrijd. Maar ook na een lange dag werken is, een goede nachtrust belangrijk. Tijdens jouw slaap werkt het lichaam aan herstel. Als je merkt dat je lichaam vermoeid is, sla dan een keer een training over of loop minder lang. Je slaapritme heeft ook invloed op het risico van een blessure. Slaap je minder dan 8 uur? Dan heb je ruim 1,5 keer zoveel kans op een blessure. Daarbij komt nog kijken dat een slaaptekort ook nog een eens negatieve impact heeft op je immuunsysteem. Oftewel, slaap voldoende nu je niet uren in de auto naar je werkt hoeft te rijden!

Ga je hardlopen en/of wandelen, is het uiteraard wel belangrijk om je goed te voelen! Bij koorts of verkoudheid blijf je dus thuis.

Share the Post: