SIB wint prijs van Kindergemeenteraad

Woensdag 12 april was er een raadsvergadering voor kinderen onder leiding van onze burgemeester, de Kindergemeenteraad. De gemeente heeft voor deze Kindergemeenteraad €2000 beschikbaar gesteld om te besteden aan een goed doel. Er waren vier doelen die een begroting hadden ingediend en zij werden vertegenwoordigd door ieder 4 kinderen. De 16 jeugdige volksvertegenwoordigers waren vurig in hun pleidooi, het ging er soms heftig aan toe maar er werd ook gelachen.Uiteindelijk wonnen er twee doelen die de prijs deelden: De Huttenbouwers (€905) en SIB-loopcollectief (€760).

Goede doelen

De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen tijd twee keer les op school gehad van een gemeenteraadslid. Daarna zijn ze naar de raadszaal geweest, hebben ze de projecten gekozen die ze willen verdedigen en hebben ze de vier kinderen aangewezen die dit moesten gaan doen. De keuze ging woensdag tussen vier projecten:

  • een Lente-ontmoetingsfeest (Taalcafé Hillegom),
  • een etentje voor cliënten van de voedselbank (vereniging Senioren KBO Hillegom),
  • lopen voor visueel beperkten (SIB-Loopcollectief)
  • T-shirts voor de leiding van de Huttenbouw (stichting Hillegomse Huttenbouw).

SIB  heeft als Hillegomse vereniging een aanvraag gedaan om ons speciaal te richten op visueel beperkten uit Hillegom, daarom deden wij een beroep op de kindergemeenteraad om ons hierbij te steunen. Mensen met een visuele beperking leven in een beperkte sociale omgeving en hebben alle hulp een aandacht nodig om ook te kunnen genieten van sport en natuur

Het debat

Om 19.00 uur gingen twaalf leerlingen van De Giraf, de Johannesschool en de Daltonschool met elkaar in debat aan welk van de vier ingediende projecten ze de beschikbare 2.000 euro willen besteden. De vergadering werd geleid door burgemeester Arie van Erk en was live te volgen. Na de discussie volgde een stemming. Hierbij kregen wij 8 stemmen en waren hiermee de winnaar. We kregen meteen de cheque uitgereikt.

Kindergemeenteraad

Vorig jaar besloot de Hillegomse politiek om net als de meeste buurgemeenten een kindergemeenteraad te gaan organiseren. Jong geleerd is oud gedaan, is de gedachte achter de kindergemeenteraden. Mochten ze later geen bestuurder worden, dan hebben ze in elk geval kunnen ervaren dat het maken van politieke keuzes niet zo eenvoudig is als het soms lijkt. Bij de Kindergemeenteraad gaan leerlingen uit de hoogste groepen van drie basisscholen met elkaar in debat over de vraag naar welke ingediende projecten/doelen het geld moet.

Volgend jaar – de kinderraadsvergadering wordt jaarlijks gehouden – zijn andere scholen aan de beurt.

 

 

Comments

comments