SIB-Loopcollectief


recreatieve sportvereniging voor hardlopen en wandelen

Nieuwe SIB activiteit: oriënteringslopen

Oriënteringslopen bij SIB

Binnen SIB is het plan om een aantal oriënteringslopen per jaar te organiseren. Het plan wordt nog nader uitgewerkt,  maar we willen de leden hier toch alvast over informeren. Oriënteringslopen is een sport die al heel lang bestaat en steeds populairder wordt. Het is een sport die zowel fysiek als mentaal uitdagend is, en die je de mogelijkheid biedt om de natuur op een unieke manier te verkennen.

 

Wat is oriënteringslopen?

Bij oriënteringslopen moet je zo snel mogelijk een aantal controlepunten passeren door te navigeren aan de hand van een kaart en een kompas. De kaart is een gedetailleerde kaart van het gebied waarin de loop wordt gehouden. De route is aan de hand van controlepunten op de kaart aangegeven. Deze controlepunten staan altijd op markante punten zoals bij een bankje,  een kruising van paden of op een hoekpunt van een bos. Het is de bedoeling dat de lopers / wandelaars zelf hun route bepalen, zolang ze de controlepunten maar in de juiste volgorde vinden. Het leuke hiervan is dat een slim gekozen route veel voordeel kan opleveren. Een slim gekozen route kan een rechte lijn tussen de controlepunten zijn, dus dwars door de duinen of het bos. Maar misschien kan je harder lopen of sneller wandelen via de paden! 

 

Wat maakt het zo leuk?

Er zijn een aantal redenen waarom het leuk is om aan oriënteringslopen mee te doen: 

  1. Je moet niet alleen kunnen  hardlopen of wandelen, maar ook een beetje kunnen   navigeren. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen je lichaam traint maar ook je hersenen moet laten werken.
  2. Oriënteringslopen is een bijzondere manier om de natuur te verkennen. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen, en je leert de omgeving op een hele andere manier kennen.
  3. Oriënteringslopen een hardloop- en wandelsport waarbij ook in een bepaalde mate een competitie-element aanwezig is.

 

Hoe te beginnen met oriënteringslopen bij SIB?

Als je mee wil doen aan de oriënteringslopen dan verzorgen we  introductiecursussen voorafgaand aan de oriënteringsloop binnen SIB. Tijdens een introductiecursus leer je de basisprincipes van oriënteringslopen, zoals het lezen van een kaart en het gebruik van een kompas. De basiscursussen en de oriënteringslopen organiseren we ongeveer 4x per jaar  en zijn geen vervanging van de reguliere wandel- en hardlooptrainingen. Het is een extra activiteit.

 

Tot slot

Oriënteringslopen is een sport die voor iedereen geschikt is. Het is een leuke, uitdagende sport die je de mogelijkheid biedt om de natuur op een unieke manier te verkennen. Als je door dit artikel geïnteresseerd bent geraakt en misschien wel mee wil gaan doen aan deze activiteit of heb je vragen of suggesties, laat mij dat vast weten. Je kan mij persoonlijk benaderen tijdens de trainingen of op de volgende mailadressen; info@sibloopcollectief.nl of hans.van.deursen@ziggo.nl

We houden jullie op de hoogte over de ontwikkelingen via de clubapp en andere sociale media.

 

Met sportieve groet,

Hans van Deursen, trainer.

 

Share the Post: