SIB-Loopcollectief


recreatieve sportvereniging voor hardlopen en wandelen

Mijmeringen na de nachttrail

We zitten en staan daar, als stokstaartjes op hun heuvel, wachtend op de eerste glimp. Het verschijnsel dat al miljarden keren heeft plaatsgevonden, ontroert. De lucht krijgt een zilveren rand, wolken rondom worden roze en dan plots een oranje stip, die snel uitgroeit tot een warme oranje bol die alles kleurt! Verwondering maakt ons stil!
Enkele uren eerder wekte de wekker mij abrupt uit de eerste slaap, de euforie van een winnend voetbalelftal lag nog vers in mijn geheugen, maar de kamer was nog aardedonker. Dan komen de eerste gedachten, de nachttrail, de route, hoe is het weer… en drie kwartier later stap je de nacht in en ontmoet late feestgangers voor wie de nacht ten einde loopt, terwijl onze dag gaat beginnen.
Het binnenstappen in de donkerte van de duinen is altijd weer bijzonder, maar al snel vind je het vertrouwen de voeten te plaatsen op ongeziene grond. De ogen wennen snel en de zwartheid van de nacht krijgt al snel contouren. De dageraad meldt zich al lang voordat de zon is verschenen, het blauwe uur meldt zich achteloos en wij draven verder. Als we de bossen verlaten en aan strand de zee aan de rode lichten van de windmolens aanschouwen, zijn we al 5 km verder. Terug de duinen in, waar Martijn de aangename versnaperingen opspoort. De vroege ochtendkleuren maken het mogelijk de gebaande paden te verlaten en de eindeloze keur aan trailpaden te ontdekken. De klok tikt door en 2 minuten over half 6 zou zij moeten verschijnen, we zoeken een hoge heuvel waar we zicht hebben op de horizon! Daar zitten en staan we, in afwachting, als jonge kinderen die niet weten wat hen te wachten staat! Terwijl dit wonder iedere dag terugkeert, hoor ik mensen zeggen: dat zou je toch meer moeten doen! De oranje gloed tekent onze gezichten, we genieten, ieder op zijn manier!
We drentelen langzaam omlaag vanaf ons uitzichtpunt, de laatste heuvels wegen het zwaarst en we bereiken het beginpunt waar de eerste groep alvast onderweg gaat naar een warme douche en droge kleren.
Enkelen van ons plakken er nog enkele kilometers aan vast met de zon in het gezicht en een dreigende lucht met regenboog achter ons.
Om acht uur zitten we schoon en fris met elkaar rond de koffie en het ontbijt en delen de ervaringen van de nacht.

Op eigen benen dwalen in de donkerte en stilvallen als het licht de aarde kleurt, is een fraaie metafoor voor het leven. Altijd mooi dit met elkaar te delen!

Meinhard van de Reep
Share the Post:

avontuurlijk. uitdagend. navigerend.

INSCHRIJVEN ORIËNTATIELOOP

neem een introducé mee

De tweede oriëntatieloop van 2024 is op zaterdag 1 en 8 juni van 

09.00 -11.00 uur voor hardlopers en wandelaars. 

Locatie: AWD

1 juni > masterclass Gebruik van kaart en kompas

8 juni > oriëntatieloop